Terveisiä lokakuun Rytke koulutuksesta
Rytke-koulutus itseluottamuksesta ja esiintymistaidoista
Balanssin hallinnoima Rytke-verkosto järjesti lokakuussa koulutustilaisuuden Metsähirvaan hotellilla. Kahtena päivänä koulutuksiin osallistui kolmisenkymmentä henkeä Raahesta, Kuusamosta, Oulusta, Pellosta ja Rovaniemeltä. Mukana oli mielenterveysyhdistysten vapaaehtoistoimijoita, kokemusasiantuntijoita, ryhmänohjaajia ja luottamushenkilöitä.
Ensimmäisenä päivänä Valmennustalo Tempon terapeutti ja kouluttaja Paula Kähkösen johdolla aiheena oli itseluottamus voimavarana. Seuraavana päivänä näyttelijä ja freelancer Hannu Friman antoi ohjeita hyviin esiintymistaitoihin.
”Esiintymistaitoja voi aina kehittää. Jos ei niistä välitä, ne rappeutuu”, kertoi Friman.
”Jokaisessa ihmisessä on tähti, jonka saa loistamaan”
Paula Kähkönen aloitti kertomalla, että te itse olette oman elämänne asiantuntijoita. Hän jatkoi, että hän itsekin on ikuinen opiskelija ja uuden oppija. Voimavaroja Paula saa elämään ystävistä, podcastista, liikunnasta, vaelluksesta ja teatterista. Paula on ollut pitkään yhteistyössä Balanssin kanssa ja ollut aiemminkin mukana Rytke-päivillä vuodesta 2012 lähtien.
”Asenne on tärkeää ja kohtaamiset rakentaa itseluottamusta.”
Paula kysyi, mitä ajatuksia ja tunteita sana itseluottamus herättää. Ryhmäkeskusteluissa Oulun Mielenvireyden kokemusasiantuntija Tuovi kertoi, että arka ja ujo ihminen ei tuo itseään esille millään tavalla. Silloin ei uskalleta sanoa omaa mielipidettä. Hän jatkaa, että mitä paremmin oppii tuntemaan itseään, sitä parempi on itseluottamus. Ihminen suhtautuu myös hyväksyvämmin muita kohtaan, jos on vahva itseluottamus.
Paula Kähkönen kertoi, että itsensä rakastaminen ja itserakkaus on eri asioita. Voi olla narsistisia piirteitä, jos on liikaa itserakkautta. Toisten mielipiteiden arvostaminen on tärkeää ja asioista voidaan keskustella rauhassa. Suomalaisista joskus sanotaan, että joillekin voi olla vaikeaa ottaa vastaan positiivista palautetta. Ei pidä pelätä saada kritiikkiä ja mokailla, sillä itseluottamus kasvaa ja kestää mokia.
”Pystyvyysusko tarkoittaa tervettä ajatusta siitä mihin omat kyvyt pystyvät ja uskoa siihen, että haasteista huolimatta huomenna asiat ovat paremmin. Tokenemiskyky tarkoittaa puolestaan resilienssiä eli kykyä päästä yli ongelmista ja sinnikkyttä.”
Paula kehottaa olla iloinen sen kanssa, mitä sinulla on. Tämä hetki on voimavara ja juuri nyt on hyvä olla. Suhde itseensä on läheisin – ja usein myös kipein – ihmissuhteemme. Itseään voi oppia ymmärtämään vain oppimalla tuntemaan juurensa ja historiansa. Ihminen kasvaa ja kehittyy aina suhteessa häntä hoivaaviin ihmisiin ja ympäristöönsä.
”Itseluottamus on mielentila eli tilannesidonnaista ja voi vaihdella. Se on sisäistä luottamusta siihen, että osaa, pystyy ja pärjää.”
Itseluottamusta voi vahvistaa ajattelemalla, että minä riitän ja että minä olen hyvä. Riko rajojasi ja näe itsesi onnistumassa. Listaa asiat joissa olet hyvä. Älä vertaa itseäsi muihin.
Kuusamon Susanna on kirjoittanut romaaneja
Rytke-päiville osallistui myös Susanna Tuuliainen Kuusamon mielenterveyden tuki ry:stä. Hän on kirjoittanut kirjoja ja toimii myös yhdistyksessä kirjallisuusryhmän vetäjänä. Hän tuli Rytke-päiville, koska halusi saada lisää esiintymistaitoja ja ideoita ryhmäänsä. Ryhmässä on kirjoitettu runoja ja proosaa sekä luettu toisille omia kirjoituksiaan. Jokaisella on omat tavat kirjoittaa ja tyyli on vapaa.
Susanna on opiskellut kirjoittamista Orivedellä ja kirjoittanut useita romaaneja. Ensimmäinen kirja palvelukustanteena ”Pimeys kirkastaa maiseman” valmistui vuonna 2017 ja teemana on kehitystarina mielen järkkymisestä, nähdyksi tulemisesta ja toivon löytymisestä.
Vuonna 2021 ilmestyi kirja ”Keltainen kohtaa sinisen” joka on myös palvelukustanne kehitysromaani taiteilijaksi kasvamisesta. Runokokoelma ”Toivoni on kukkivaa ja katoavaa” ilmestyi 2020. Uusin kirjaprojekti käsittelee nähdyksi tulemista ja käsittelee eheytymistä.
Konkreettisia tekoja vahvistamaan itseluottamusta
Seuraavaksi Paula Kähkösen ohjauksesta aloitettiin ryhmätyöskentely, jossa mietittiin tekoja joilla vahvistaa itseluottamusta. Tutustu itseesi, sillä itseluottamus alkaa itsetuntemuksestasi. Tee itsellesi lista asioista joissa olet hyvä. Kokeile jotain uutta ja uskalla epäonnistua. Älä mieti liikaa muiden mielipiteitä.
Ryhmissä juteltiin mitkä ovat olleet itse kullekin toimivia ja sopivia konkreettisia tekoja vahvistaa itseluottamusta. Balanssi ry:n kokemusasiantuntija Päivi kertoi, että hän tsemppaa joskus mielessään itseään ja on myös armollinen itselleen.
”Hyvin menee, ei hätää. Paljon tapahtuu oman pään sisällä.”
Päivin mukaan ulkopuolinen positiivinen palaute kohottaa mielialaa ja itseluottamusta.
Jaana Balanssi ry:stä puolestaan kertoo, että hän saa onnistumisen kokemuksia tehdessään käsitöitä. Vaikka ensin tuntuu ettei saa mitään hyvää aikaiseksi ja työ vaikuttaa huonolta, lopputulos on hyvä. Hän sanoo aamulla peilin edessä, että olet hyvä. Jos epäonnistun, niin sanon itselleni kaikki mokaavat joskus. Teen myös kiitollisuuspäiväkirjaa, jossa joka päivä kirjoitan kolme asiaa mitkä tuntuvat hyvältä. Itse suggestio auttaa. Jos onnistun tehtävässä itseluottamus kasvaa.
Esiintymistaitoja Hannu Frimanin opastuksella
Toisena koulutuspäivänä Hannu Frimania saapui kuuntelemaan myös joukko uusia Balanssin koulutuksessa mukana olevia kokemusasiantuntijakoulutettavia.
”Esiintyminen on osa vuorovaikutustaitoja. Pitää olla enemmän oma itsensä kun ollaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Itsetuntemus on tärkeä osa vuorovaikutustaitoja.”
Friman on tehnyt stand up-komiikkaa ja kertoo, että etäyhteyden kautta ei saada samalaista kontaktia yleisöön ja nähdä reaktioita kuin yleisön kanssa. Katsekontakti, ryhti ja energiatasojen kontaktit ovat tärkeitä, pitää olla valmistautunut, hyvä oma vireystaso ja hyvä vuorovaikutustilanne. Jokainen lähettää koko ajan viestiä yleisölleen.
”Viestin lähettäjä on itse vastuussa viestin vastaanottamisesta. Tauot, kiire pois ja kehon kieli tarttuvat kuulijaan. Viestinnässä kehonkieli on 80 prosenttia viestinnästä, äänen paino 13 % ja sanat vain 7 %. Ilmeet kuvaavat tunteita eniten.
Aggressiivisuutta vastaan tehokkain ase on ystävällisyys. Ystävällinen ihminen yrittää ymmärtää ja poistaa aggressiivisuuden.
Emme aina ole tietoisia miten muut meidät näkevät. Tärkeintä on olla oma itsensä. Jos on päällä jokin rooli, kuulijat huomaavat sen, että et ole aitona omana itsenäsi. Jännitys on sopivassa määrin edellytys hyvälle esiintymiselle. Silloin olemme herkkiä palautteelle jota saamme. Liika jännitys, pelko, on taas huono asia vuorovaikutustilanteessa. Kehonkieleen kannattaa panostaa.
Lopuksi Frimanin johdolla pareittain käytiin kertomassa kuulijoiden edessä mitä vaikutelmia toinen ihminen tuottaa. Harjoiteltiin luontevaa esiintymistä ja saatiin vinkkejä hyvään vuorovaikutukseen.
Jutun on kirjoittanut Balanssi ry:n hallituksen jäsen ja kokemusasiantuntija
Jussi Portaankorva.